Już w latach 1961 naukowcy podejrzewali, że dieta oparta na mięsie ma wpływ na miażdżycę i choroby serca. W 1961 na łamach Journal of the American Medical Association ogłoszono wyniki badań, z których jasno wynikało, że od 90% do 97% chorób serca można zapobiec przestrzegając diety wegetariańskiej. Od tamtego czasu szereg nowych badań wykazały, że obok tytoniu, alkoholu jedną z głównych przyczyn śmierci mieszkańców Zachodniej Europy, Amerykanów i innych zamożnych rejonów świata jest spożywanie mięsa.
W 2009 roku największe zrzeszenie dietetyków na świecie Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne (ADA) wyraziło stanowisko, że “odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie, czyli wegańskie, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania, oraz dla sportowców […]” – Pełna treść raportu do przeczytania na stronie Stowarzyszenia Empatia.
Cholesterol
Czy słyszeli Państwo o problemie z cholesterolem np. u psów? W przeciwieństwie do typowych mięsożernych istot na tej planecie, człowiek nie jest przygotowany do wydalania nadmiernej ilości cholesterolu z organizmu. Cholesterol gromadzi się na wewnętrznych ściankach naczyń krwionośnych utrudniając przepływ krwi do serca. Naukowcy z Uniwersytetu w Mediolanie dowiedli, że białko roślinne wpływa na utrzymanie niskiego poziomu cholesterolu.
Rak
Badania z ostatnich lat mocno podkreślają związek między jedzeniem mięsa a rakiem okrężnicy, odbytu, piersi i macicy. Te odmiany raka rzadko spotyka się w społecznościach, które nie spożywają mięsa lub ograniczają je do minimum np. u Adwentystów Dnia Siódmego, Japończyków czy mieszkańców Indii, a występują głównie wśród populacji jedzących mięso.
Kto kupiłby mięso koloru szaro-zielonego? Taki kolor przybiera naturalnie ciało każdego zwierzęcia już po kilku dniach od śmierci. Przemysł mięsny maskuje to odbarwienie za pomocą azotanów i azotynów oraz innych środków konserwujących nadając mu jaskrawo-czerwony kolor. W 2006 roku Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) opublikowała raport na temat związku występowania raka żołądka, przełyku, a także guzów mózgu – szczególnie u dzieci u osób spożywających powszechnie używane do konserwacji mięsa i wędlin związki azotu.
Sytuację pogarsza fakt, że żywe zwierzęta utrzymywane są przy życiu i tuczone za pomocą ciągłego podawania im środków uspokajających, hormonów, antybiotyków oraz 2700 innych leków. Chociaż substancje te nadal obecne są w mięsie, kiedy je spożywasz, prawo nie wymaga, by zostały wyszczególnione na opakowaniu.
Składniki odżywcze i chorobowe
Porównanie diety mięsnej z wegańską w oparciu o tą samą gramaturę posiłków:
Składnik odżywczy |
Produkty roślinne. Równe części pomidorów, szpinaku, fasoli, groszku i ziemniaków |
Produkty zwierzęce. Równe ilości wołowiny, wieprzowiny, kurcząt i mleka |
Cholesterol (mg) | 0 | 137 |
Tłuszcz (g) | 4 | 36 |
Białko (g) | 33 | 34 |
Beta karoten (mcg) | 29,919 | 17 |
Błonnik pokarmowy | 31 | 0 |
Witamina C (mg) | 293 | 4 |
Kwas foliowy (mcg) | 1168 | 19 |
Witamina E (mg_ATE) | 11 | 0,5 |
Żelazo (mg) | 20 | 2 |
Magnez (mg) | 548 | 51 |
Wapń (mg) | 545 | 252 |
Źródło: “The China Study” – Studia chińskie str. 230-231
Vege dzieci
“Wegetarianizm praktykowany w prawidłowy sposób jest zdrowy na wszystkich etapach życia” – Ministerstwo Zdrowia RP
“Prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska jest odpowiednia dla człowieka na każdym etapie rozwoju, włączając w to okres niemowlęctwa, dojrzewania i ciąży.” – Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków