Najadacze.pl to kulinarny projekt, który zrodził się z pasji do natury
(w tym szacunku dla wszelkich istniejących form życia), pasji gotowania i odkrywania nowych smaków, a także pasji podróżniczej. Firma powstała w maju 2011 roku. Początkowo zajmowaliśmy się tylko cateringiem z dużym naciskiem na sprzedaż posiłków na wydarzeniach muzycznych.

Od początku istnienia firmy urozmaiciliśmy kulinarnie ponad 50 różnych wydarzeń muzycznych. Nasza obecność na wielu festiwalach wyznaczyła nowy standard. Wiele cateringów, widząc popularność naszego vege jedzonka, wprowadziła bezmięsne opcje do swojego menu.
26 lipca 2012 otworzyliśmy pierwszy mały punkt przy Nożowniczej 40 we Wrocławiu. Obecnie jest to najdłużej działające w pełni wegańskie miejsce we Wrocławiu.

26 lipca 2012 – otwarcie Najadaczy. W tamtym okresie byliśmy, zaraz po nieistniejącej już Machinie Organice,
drugim w 100% wegańskim lokalem we Wrocławiu i 4rtym w Polsce.
Kuchnia, którą chcemy Was zauroczyć to kulinarna podróż dookoła świata. Inspiruje nas Bliski i Daleki Wschód.
Rosnąca popularność naszego pierwszego baru (zaledwie 40 m2) pchnęła nas w stronę otwarcia drugiego punktu ze znacznie większą ofertą i o dużo wyższym komforcie dla naszych klientek i klientów.
1 kwietnia 2014 podpisaliśmy umowę najmu lokalu po dawnym “Falansterze”. Po ponad roku urzędniczej walki, a następnie wielkiego remontu udało się.
10 czerwca 2015 otworzyliśmy Ahimsę, do której również zapraszamy!

Dobre dla środowiska, dobre dla Ciebie
Kuchnia wegańska już sama w sobie jest zdecydowanie bardziej przyjazna środowisku niż ta opierająca się na nabiale i mięsie
(zobacz > Dlaczego weganizm). Dodatkowo staramy się by to co możliwe trafiało do nas od lokalnych producentów i w zgodzie
z zasadami Fair Trade.
Dobra kawa i herbata
Dbamy nie tylko o dobre warzywa i owoce, ale także i o serwowaną przez nas kawę czy herbatę. Zaufaliśmy firmie Szczypta Świata, specjalizującą się w produktach Fair Trade.