Zdrowie

Już w latach 1961 naukowcy podejrzewali, że dieta oparta na mięsie ma wpływ na miażdżycę i choroby serca. W 1961 na łamach Journal of the American Medical Association ogłoszono wyniki badań, z których jasno wynikało, że od 90% do 97% chorób serca można zapobiec przestrzegając diety wegetariańskiej. Od tamtego czasu szereg nowych badań wykazały, że obok tytoniu, alkoholu jedną z głównych przyczyn śmierci mieszkańców Zachodniej Europy, Amerykanów i innych zamożnych rejonów świata jest spożywanie mięsa.

W 2009 roku największe zrzeszenie dietetyków na świecie Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne (ADA) wyraziło stanowisko, że „odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie, czyli wegańskie, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania, oraz dla sportowców […]”Pełna treść raportu do przeczytania na stronie Stowarzyszenia Empatia.

Cholesterol

Czy słyszeli Państwo o problemie z cholesterolem np. u psów? W przeciwieństwie do typowych mięsożernych istot na tej planecie, człowiek nie jest przygotowany do wydalania nadmiernej ilości cholesterolu z organizmu. Cholesterol gromadzi się na wewnętrznych ściankach naczyń krwionośnych utrudniając przepływ krwi do serca. Naukowcy z Uniwersytetu w Mediolanie dowiedli, że białko roślinne wpływa na utrzymanie niskiego poziomu cholesterolu.

Rak

Badania z ostatnich lat mocno podkreślają związek między jedzeniem mięsa a rakiem okrężnicy, odbytu, piersi i macicy. Te odmiany raka rzadko spotyka się w społecznościach, które nie spożywają mięsa lub ograniczają je do minimum np. u Adwentystów Dnia Siódmego, Japończyków czy mieszkańców Indii, a występują głównie wśród populacji jedzących mięso.

Kto kupiłby mięso koloru szaro-zielonego? Taki kolor przybiera naturalnie ciało każdego zwierzęcia już po kilku dniach od śmierci. Przemysł mięsny maskuje to odbarwienie za pomocą azotanów i azotynów oraz innych środków konserwujących nadając mu jaskrawo-czerwony kolor. W 2006 roku Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) opublikowała raport na temat związku występowania raka żołądka, przełyku, a także guzów mózgu – szczególnie u dzieci u osób spożywających powszechnie używane do konserwacji mięsa i wędlin związki azotu.

Sytuację pogarsza fakt, że żywe zwierzęta utrzymywane są przy życiu i tuczone za pomocą ciągłego podawania im środków uspokajających, hormonów, antybiotyków oraz 2700 innych leków. Chociaż substancje te nadal obecne są w mięsie, kiedy je spożywasz, prawo nie wymaga, by zostały wyszczególnione na opakowaniu.

Składniki odżywcze i chorobowe

Porównanie diety mięsnej z wegańską w oparciu o tą samą gramaturę posiłków:

Składnik odżywczy

Produkty roślinne.
Równe części pomidorów, szpinaku, fasoli, groszku i ziemniaków
Produkty zwierzęce.
Równe ilości wołowiny, wieprzowiny, kurcząt i mleka
Cholesterol (mg) 0 137
Tłuszcz (g) 4 36
Białko (g) 33 34
Beta karoten (mcg) 29,919 17
Błonnik pokarmowy 31 0
Witamina C (mg) 293 4
Kwas foliowy (mcg) 1168 19
Witamina E (mg_ATE) 11 0,5
Żelazo (mg) 20 2
Magnez (mg) 548 51
Wapń (mg) 545 252

Źródło: „The China Study” – Studia chińskie str. 230-231

Vege dzieci

„Wegetarianizm praktykowany w prawidłowy sposób jest zdrowy na wszystkich etapach życia” – Ministerstwo Zdrowia RP
„Prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska jest odpowiednia dla człowieka na każdym etapie rozwoju, włączając w to okres niemowlęctwa, dojrzewania i ciąży.” – Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków